Streiken for fremtiden

Christiane Krahner, april-19

Den 22. mars arrangerte «Natur og Ungdom» skolestreik for klima og miljø. Det var ikke første gang, men denne gangen fikk de den oppslutningen og oppmerksomheten de fortjente. I Egersund deltok ca. 150 ungdommer i streiken selv om mange sannsynligvis ikke fikk godkjent fravær. Protesten var inspirert av svenske Greta Thunberg, som framstår som en modig, troverdig og utholdende ungdom som gav korte og vekkende ord for det hun holder på med:

«Jeg vil at dere skal få panikk. Og så vil jeg at dere skal handle. Jeg vil at dere skal handle som dere ville gjort i en krise. Jeg vil at dere skal handle som om huset deres står i brann. For det gjør det.»

Med stor glede registrerte vi som Grønn menighet i Egersund uttalelsen fra kirkemøte 2019.

Blant mye annet godt skrev kirkemøtet: Klimaendringer trenger politiske og teknologiske løsninger – men dypest sett er det et moralsk spørsmål. Det handler om vårt forhold til Skaperen, skaperverket og vår neste. Overforbruk og rovdrift på jordas ressurser er dypt urettferdig; det ødelegger naturen og utarmer livsgrunnlaget for våre med­mennesker. Kampen mot klimaendringer er derfor en kamp for solidaritet og rettferdighet. Dette er en sentral del av kirkas oppdrag. Vi utfordres til personlig livsstilsendring og samfunns­engasjement. Kirka vil gjennom «Grønne menig­heter» og interne klimatiltak gjøre sitt til for å bidra til et bærekraftig samfunn.

Egersund menighet er en Grønn menighet, som støtter ungdommens protest og bidrar med sine trosopplærings- og konfirmanttiltak til å fylle disse ordene med liv og gjerninger. Å skjønne problemet og å protestere er to viktige skritt! Men det aller viktigste er å ta konsekvensene og endre sin eget livsstil - ikke i morgen eller om en liten stund, men nå.

1832434-7-1444068706059.jpg